Bij MonsterPrint.nl beschikken we over de beste online editor en daar laten wij jou graag mee experimenteren. Hoewel onze online editor zo eenvoudig is dat zelfs een kind de was kan doen, willen we je toch niet helemaal aan jouw lot overlaten. Of je nu een foto op plexiglas wilt bestellen of een folder wilt ontwerpen; in de editor van Monsterprint is dit allemaal geen probleem. Op deze pagina geven wij jou een korte uitleg over alle onderdelen van onze editor. Heb je vragen over de functionaliteiten van de editor? Wij staan natuurlijk altijd voor je klaar. Neem gerust contact met ons op. Hiernaast tref je, om te beginnen, een handig video aan die demonstreert hoe eenvoudig het is om een visitekaartje te maken met je eigen bestaande afbeeldingen. 

Formaatkeuze

Voordat je aan de slag kunt in de online editor dien je natuurlijk eerst het product samen te stellen. Zodra je dit hebt gedaan klik je op 'start met ontwerpen of upload je bestand'. Vervolgens kies je voor 'start hier en upload je foto of afbeelding'. Wanneer je dit doet kom je terecht in de ontwerpomgeving. Je kunt kiezen voor een rondleiding door de editor, maar je kunt ook doorgaan en de rondleiding annuleren. Wanneer je in de ontwerpomgeving zit, zul je zien dat deze is afgestemd op de afmetingen die je tijdens het samenstellen van jouw product hebt ingegeven. De onderbroken rode lijn geeft het uiteindelijke formaat aan van de plaat. Wanneer je vullend beeld wenst, dient het beeld óók in de ruimte buiten de rode onderbroken lijn door te lopen. 

Basisgereedschap 

Helemaal bovenaan in de ontwerpomgeving tref je het basisgereedschap aan waarmee je kunt werken. Met behulp van het handje kun je beeld, vormen en tekst slepen en herpositioneren. Met behulp van de schaar kun je een bepaalde vorm knippen. Hiermee verdwijnt een element (tijdelijk) uit jouw ontwerpvlak. Dit kan handig zijn wanneer je deze vorm over een andere vorm heen wilt leggen. Wil je het element weer terug laten keren? Dan klik je op het vierde icoontje van links. Heb je een element toegevoegd maar wil je deze permanent uit jouw ontwerp laten verdwijnen? Klik dan op de prullenbak. 

Wijzigingen, zoomen en lagen

Heb je een handeling gedaan in de ontwerptool die niet naar wens is, kortom; wil je een stap terug? Druk dan op het linker icoontje (pijl naar links - terug). Wanneer jij je toch hebt bedacht kun je de eerdere stap 

weer tevoorschijn halen door op het rechter icoontje (pijl naar rechts) te klikken. Wanneer je werk met 

kleine details is het handig deze elementen van dichterbij te kunnen bekijken. Je klikt dan op het plus-icoontje. Wil je uitzoomen? Dan klik je op het min-icoontje. 

Telkens wanneer je een element aan jouw beeld toevoegd, wordt er een nieuwe 'laag' aangemaakt. Wanneer je op het icoontje klikt die meerdere lagen laat zien, krijg je een overzicht van alle lagen in jouw ontwerp. Wanneer je op het oogje aan de linkerzijde van het overzicht klikt, zie je dat de desbetreffende laag niet zichtbaar is. Zet je deze weer aan? Dan is het element weer gewoon zichtbaar. Ook kun je in dit overzicht heel eenvoudig elementen doen verdwijnen door op de prullenbak te klikken. Daarnaast kun je in het overzicht met lagen ook de volgorde bepalen. Dit doe je door op het pijltje naar beneden te klikken achter de desbetreffende laag. Tot slot tref je nog een knop aan die het mogelijk maakt het hele ontwerp ongedaan te maken. Deze laat jou helemaal opnieuw beginnen. 

Hulpmiddelen 

Naast al het bovengenoemde beschikt de ontwerptool nog over een aantal handige hulpmiddelen die het ontwerpen nog makkelijker maken. Zo kun je gebruik maken van een handig raster. Dit raster geeft een samenspel van lijnen weer die het makkelijk maakt om elementen netjes met elkaar uit te lijnen. Natuurlijk is het raster straks niet terug te zien in jouw ontwerp. Dit is puur ter ondersteuning tijdens het ontwerpen. De hulplijnen zijn standaard ingeschakeld. Deze geven de snijlijn(en) en de veiligheidsmarge(s) aan. De snijlijn, de naam zegt het al, geeft aan waar in jouw ontwerp uiteindelijk gesneden wordt. De veiligheidsmarge geeft de marge aan die je hebt ten opzicht van de snijlijn voor het plaatsen van belangrijke elementen. Houd deze aan voor wanneer je zeker wilt zijn dat er uiteindelijk niet door belangrijke elementen wordt gesneden! Tot slot kun je de optie 'magnetisch' instellen. De optie zorgt ervoor dat het element wat je hebt geselecteerd en versleept, automatisch netjes in positie wordt gezet. 

Opslaan en bestellen 

Helemaal tevreden met het ontwerp wat je hebt gemaakt? Sla deze dan meteen op. Daarnaast kun je ook een proef maken (pdf) door op 'proef' te klikken. Hiermee wordt er een pdf gedownload en zie je in één oogopslag of het ontwerp naar wens is. In deze proef zie je een watermerk staan met de tekst 'proof'. Wanneer jij jouw ontwerp daadwerkelijk besteld zul je dit natuurlijk niet terug zien. Dit is puur voor de voorvertoning. Wanneer je klikt op de button 'bestellen', dan kom je terecht in een overzicht van jouw bestelling en kun je de overige stappen volgen om het bestelproces af te ronden.

Linkermenu

Uiteindelijk is het linkermenu daar waar het om draait. Met het linkermenu kun je tekst, afbeeldingen, vormen, sjablonen, achtergronden en clipart toevoegen. Wanneer je eenLinkermenu element toevoegd, bijvoorbeeld tekst, dan krijg je een menu te zien waarin je de tekst kunt bewerken (lettertype aanpassen, grootte, kleur, etc.). Bij 'afbeeldingen' kun je een kiezen of je een afbeelding uit de beeldgallerij wilt invoegen of er één wilt kiezen uit de afbeeldingbibliotheek op jouw computer, ipad of telefoon. Wanneer je kiest voor 'beeldgalerij' kun je ook foto's vanaf verschillende online kanalen importeren zoals Facebook of Instagram. Kies je voor 'upload je afbeelding', dan kun je een foto invoegen uit jouw eigen foto bibliotheek. De optie 'Sjablonen' geeft jou keuze uit een aantal sjablonen die je kunt gebruiken. Dit zijn sjablonen door onze vormgevers gemaakt. Wanneer je klikt op 'achtergrond' kun je in één klik een afbeelding of kleur toevoegen aan de volledige achtergrond van jouw ontwerp. Onder het tabje 'Clipart' tref je een nog iets uitgebreidere verzameling van leuke vormen aan die je in jouw ontwerp op kunt nemen zoals bijvoorbeeld een vogel of een puzzelstukje. De optie 'Help' geeft de richtlijnen voor het ontwerpen weer en een aantal snelkoppelingen die je kunt hanteren tijdens het ontwerpen. 

Aan de slag! 

Met bovenstaande informatie hopen wij jou een beter beeld te hebben gegeven van hoe de online ontwerptool van Monsterprint werkt. Daarnaast zul je ongetwijfeld ook al een indruk hebben gerkregen van de mogelijkheden die je hiermee hebt. Zijn er voor jou nog onduidelijkheden of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen jou graag verder. 

Ga meteen aan de slag met jouw ontwerp in onze ontwerptool en bestel direct!